Mobiel eerst

Wat klinkt het toch logisch, even op je mobiel een site bekijken.

Maar helaas zijn nog steeds veel sites niet geschikt voor mobiel. En juist mobiel internet gebruik is nu al zo groot en wordt de aankomende jaren alleen maar groter! Zoekmachines baseren steeds meer de resultaten op Mobiel eerst. Hoe zit het dan met Mobiel eerst?

Responsive

Je website moet tegenwoordig voor alle schermen geschikt zijn, maw op een mobiel apparaat moet de site net zo informatief/aantrekkelijk zijn als op een normale PC. In het verleden werden nog volledig verschillende sites ontwikkelt voor Mobiel. Meestal was de url dan ook http://mobile.eensite.nl of http://m.eensite.nl

Maar tegenwoordig red je het hier niet mee. Op een hoog resolutiescherm van 24 inch kan veel meer getoond worden dan op een tablet scherm. Een mobiel kan uiteraard weer minder laten zien. En tussen deze schermen zitten nog veel meer schermgroottes waardoor het erg lastig wordt om voor ieder scherm een juiste site te maken.

Het antwoord hierop is Responsive.

Een responsive website gedraagt zich automatisch naar de resolutie. Je kunt dit zelf testen door op je computer je browser van volledig scherm kleiner te maken en je ziet telkens dat de website net iets anders wordt weergegeven.

Een voorbeeld van responsive is bijvoorbeeld microsoft.nl:

 

Bedrijfsite

Het meest eenvoudig is om je informatieve bedrijfswebsite te migreren naar mobiel. Meestal is hier niet veel voor nodig, tenzij…. Tenzij je in het verleden afhankelijk bent geraakt van de websitebouwer. Helaas komt het nog vaak voor dat een site niet Response is, omdat de kosten te hoog zijn om opnieuw een webdesigner aan het werk te zetten.

Ik adviseer om éénmalig over te stappen van een gehele op maat gemaakt site naar een site die je zelf kan onderhouden en eventueel opzetten. Dit kan met standaard tools waarbij het zeer eenvoudig is om een site te maken. Daarnaast wordt meestal door een betreffende omgeving(CMS) de mogelijkheid gegeven om met themas te werken welke van zichzelf responsive zijn.

 

Webshop

Naast de standaard website is er een andere categorie welke zeer snel me moet gaan met de mobiele ontwikkelingen en dat zijn webshops.

Bij webshops zijn een aantal zaken zeer belangrijk om de klant het gemak te bieden.

  • Zorg dat de shop zeer goed met mobiel te bekijken is. Artikelen moeten goed te bekijken zijn en het overzicht moet op mobiel net zo goed zijn als op een tablet of computer
  • Zorg dat de site goed te bedienen is met touch. Niets is meer irritant dan een menu wat niet werkt omdat je niet met een muis maar met je vingers deze wilt bedienen
  • Zorg dat het betalingssysteem ook geoptimaliseerd is voor mobiel, zodat op een mobiel apparaat de betaling ook vlekkeloos verloopt

 

Het is niet meer de vraag of het wel of niet belangrijk is, het is de vraag hoe belangrijk het voor jou organisatie is om mobiel bereikbaar te zijn. Uit onderzoek blijkt dat vanaf 2014 website meer door mobiele apparaten worden bezocht dan door traditionele desktops. De toename van mensen met een internetconnectie komt vooral tot stand door nieuwe mobiele gebruikers.

Dus zorg ervoor dat je site of shop responsive is en hou dit ieder jaar bij. Want websites blijven, maar de manier van consumeren veranderd continue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *