Agile in een notendop

Het lijkt in eerste instantie een buzz-woord “Agile”. Zo ineens was het er en iedereen gebruikt het te pas en te onpas. Maar, wat is nu eigenlijk Agile?

Agile en Scrum

In de IT kennen we al lange tijd Scrum, wat een manier van Agile werken is. Met Scrum werk je met kleine teams naar oplevermomenten. Er wordt dus niet een groot plan tot in detail uitgewerkt en wanneer alles bekend is, begonnen met ontwikkelen. Door kleine stappen te zetten die ervoor zorgen dat er “iets” werkbaars is, kan eenvoudiger worden bijgestuurd en wordt voorkomen dat een grote sprong moet worden gemaakt waar niet echt bekend is waar deze eindigt.
Een Scrumteam heeft een productowner die bepaald wat er moet worden gebouwd in een periode van 1 of 2 weken(Sprint). Het team verdeelt deze wens in verschillende taken(User Story). En per user story bepaald het team hoe “zwaar” de taak is. Dit kan worden uitgedrukt in tijd, maar meestal in punten(storypoints).
Tijdens de sprint staat iedere dag het team bij elkaar(Stand-up) om te bespreken per teamlid:
-wat heb je gister gedaan?
-wat ga je tot volgende stand-up doen?
-heb je assistentie nodig?
Na een sprint, wordt gekeken of de inschattingen goed zijn geweest en kun je dus eenvoudig concluderen hoeveel storypoints er beschikbaar zijn in een sprint.

Agile essentie

Zoals te zien is in Scrum, is het dynamische aspect heel waardevol. Hoe meer sprints er worden voltooid, hoe effectiever en voorspelbaarder het team is. Dat is waar het om gaat bij Agile. Flexibel, en Voorspelbaar.
Belangrijk is om goed je doelen te definiëren. Afdrijven van je uiteindelijke doel kan snel gebeuren. Als het een bewuste keus is, is dat niet erg.

Breed toepasbaar

Wanneer je deze gedachtegang op je laat inwerken, kun je Agile dus op heel veel vlakken gebruiken. Software maken is niets meer dan “iets” produceren.
Hiermee zeg ik dus ook dat als je “iets” produceert je waarschijnlijk Agile/Scrum zou kunnen toepassen. OK, als je een lopende band hebt welke 24/7 uniforme producten produceert, is dat niet aan de orde. Maar voordat een lopende band producten levert(deployed) is een proces gaande van productontwikkeling. En dit proces is zeer geschikt om Agile aan te pakken.

Grote organisaties en Agile

In grote organisaties zie je dat het bedrijf steeds vaker Agile wordt vormgegeven. Agile geeft namelijk een grote vorm van zelfsturend en verantwoordelijkheid.
In de meest ideale situatie, is er in dagelijks proces geen hiërarchie. De productowner bepaalt wat er moet gebeuren en het team bepaalt hoe en door wie. Het team is zelfcorrigerend door iedere dag de stand-up te houden.

Nu grote organisaties Agile in de praktijk hebben toegepast in de organisatiestructuur, blijkt dat het MKB nu ook open staat voor Agile.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *